Hypotéky

Hypotéka, neboli hypoteční úvěr, je řešení pro ty, kteří chtějí financovat či investovat větší částku peněz a nemají potřebnou sumu k dispozici. Půjčuje se obvykle na dobu od deseti do třiceti let.

Hypotéky vám mohou poskytnout banky, hypoteční makléři, finanční poradci, či jiné další nebankovní instituce. I když v současné době naši republiku sužuje hospodářská a ekonomická krize a tím pádem je i získání hypotéky pro žadatele složitější, poskytují se hypotéky mnohokrát více, než v minulých letech.

Požádat o hypotéku můžete při financování například:

  • koupi bytu, rodinného domu, chaty a dalších staveb využitelných k rekreaci
  • výstavbu, rekontrukci nemovitosti
  • koupi pozemku na výstavbu nemovitosti
  • vypořádání majetnického podílu u nemovitostí (například při dědickém řízení, stěhování, apod.)
  • refinancování již poskytnutých úvěrů a půjček souvisejících s nemovitostmi
  • čehokoliv ( případ tzv. americké hypotéky)

Abyste mohli získat hypotéku, musíte splňovat u bank jisté podmínky, které se mohou banka od banky lišit. Často se v nich objevují ale kritéria, jako jsou například:

  • půjčená částka musí být zastavěna další určitou nemovitostí v podobné hodnotě (nemovitostí bance „ručíte“, a případě nesplácení hypotéky můžete o nemovitost přijít). Nemovitost nemusí být ve vašem vlastnictví, může vám ručit kdokoliv jiný – například příbuzní, přátelé. Pro ně je ovšem ručení velmi riskantní, je pro ně velmi důležité si tento krok rozmyslet.
  • žadatel musí být fyzická osoba, která již dosáhla plnoletosti, tj. 18 let, a má trvalé bydliště nahlášené na území České republiky
  • musí mít trvalý příjem určité výše (určují si samy banky), který může dokázat
  • nemovitost, kvůli která žadatel chce uzavřít hypotéku, musí také ve většině případů ležet na území České republiky

Banky si účtují úroky, které se u nás pohybují cca od 4,9% z celkové půjčené částky. U hypotéky se u většiny bank platí také poplatky za vedení účtu, obvykle asi 100 – 150 Kč. Za poskytnutí úvěru zaplatíte bankám tzv. poplatek za úvěr. V dnešní době se tento poplatek u bank působících v České republice pohybují do 7000 Kč do 9000 Kč, výjímky si tento poplatek neúčtují.

Hypotéka se splácí pravidelně v měsíčních splátkách, jejichž výše si určuje každá banka. Úvěr je obvykle možné také splatit předčasně. Zájemcům o úvěr bývá doporučováno navštívit více bank a porovnat podmínky poskytnutí hypotéky. Jisté informace je možné také najít na internetových stránkách českých bank. Mezi nejznámější banky v České republice poskytující hypotéky patří: Česká spořitelna, GE Money Bank, ČSOB, Citibank, Hypoteční banka, UniCredit bank, Raiffeisenbank nebo také Komerční banka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.