Den pro mou hloupost (rady nejen pro spisovatele)

Parafráze na název českého filmu Den pro mou lásku, kde hraje má nejoblíbenější herečka Marta Vančurová. Ovšem nepůjde zde o životní role této herečky, ale o životní roli zcela jiného herce. Karla Nováčka.

Nastávají situace, kdy je nutné se rozhodnout. Třeba když přestáváte kouřit. Postupně, s neustálou změnou plánu, kdy že to vlastně skončíme, jak? A jaké to bude skončit hned. Naráz. Podobné situace řešíme stejně. Konec s tím, co nám ubližuje, a to bez ohledu na následky. Navíc s překážkami musíme počítat.

Měl jsem si už dávno založit ten sešit, kam si zapisovat své denní hlouposti, kterých jsem se dopustil. Ale k jednomu názoru jsem došel. Pokud dodržujete daný plán, nemusí docházet k velkému množství hloupostí. Navíc, budete znát důvod, proč jste tak učinil. Získáte zkušenosti.

Naučíte se ovládat sami sebe, dodržováním daných pravidel k dosažení cíle. Jistě uznáte, že nastavením plánu se částečně zbavíte i strachu. Měnit plán ze strachu, že je to třeba velmi nebezpečné nedoporučuji, strachu se nezbavíte a bude se zcela jistě stupňovat.

Abych tady uvedl příklad. Otázka předlužení je velmi aktuální. Už nyní v době před Vánocemi. Kdo odolal úverové vlně, nemusí ani pokračovat ve čtení.

Nikdy jsem nepochopil způsob, kterým se z dlužníků dělají podvodníci. Stává se jim každý, kdo nedodržuje předepsané splátky. Půjčujeme si na splátky, abychom si udělali další splátky. Výhodné kreditní karty na slevu pro telefonní služby. Například. Cokoliv.

Dnes jsem si přečetl reklamu. Přejeme veselé Vánoce všem poctivým zákazníkům. Těm, kteří nemají problémy. Těm, co problémy mají, přejeme neveselé Vánoce, zřejmě. Vždy jsem uvažoval nad tím, jak se dostat z vlivu ďábla, v podobě úvěrových smluv, které v podstatě podepisujeme vlastní krví. Každá smlouva navíc si bere naší duši do pekla.

Jak z vlivu neustálého podněcování k dalším podpisům cest do pekel. Zřejmě to odmítnout. Dříve, než se do pekla dostaneme. Myslím tím peklo depresí, hrozby exekuce na váš už tak nízký příjem, zabavení oblíbených věcí. Ztráta důvěry.

Vytvořit si plán, ze kterého neustoupíte. Zde uvedu svůj vlastní, protože v podobné situaci se nacházím. Jsem v předpeklí.

Uvědomit si, že ďábel na vás nemá. Co nejhoršího se vám může stát, pokud vynecháme peklo, o kterém jsem mluvil výše. Nedopusťte, aby vás dostalo. Snášet jeho věčný řev. Vyplácejte mu v malém množství kousky oběti. Splácejte v takovém množství, které je pro vás přijatelné. Být dostatečně silný snášet řev pekla, které na vás prozatím nedosáhne. A věřte že ďábel vás bude ponoukat k další pekelné půjčce.

Plán, jak zastavit ďábla. Neberte už jeho dary. Být zastáncem pravdy, projevu dobré vůle, který ďábel přímo nesnáší a posílá hromy blesky v podobě, které vám skutečné peklo představují. Ve vašich snech. Ty se stanou skutečností, pokud podlehnete. Ďábel na vás nemůže, pokud mu nedáte příležitost. Bude na vás volat, je to málo, musíš do pekla, co nejdřív. Podepsal si tady smlouvu, vlastní krví.

Posílám splátky peklu, i kdyby jich bylo třikrát víc, než bylo podepsáno. Vaše pevné zásady, jejich dodržování, nekolísání v životě. To jsou důvody, jak se peklu vyhnout a stát se silným člověkem. Cesta do pekla je široká a může po ní kráčet kdokoliv. Je jednoduchá, můžete na ní vstoupit hned. Na rozdíl od ráje, do kterého se vchází úzkou branou. K tomu je třeba plán, síla, zásadovost. A hluchota na volání, že vše jde jednoduše.

Pokud jste se na cestu do pekla, stejně jako já dali. Udělejte hned nyní jednu věc. Otočte se zády a pochodujte nazpět. Půjde to pomaleji, vykročíte proti davu a silnému větru. Proti řečem těch, co kráčí do pekel. Udělejte to hned. Síly k obratu ubývají rychle.

A to platí pro všechny činnosti. Rozhodnutí stát se tím a být tím, pro co se rozhodnete. Cesta slabochů nebo silných osobností.

Autor: Václav Hejna

Příspěvek byl publikován v rubrice Články a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.